Herkullisen hauska juhannus - turvallisesti!

Yora proteiinipatukka koiralle mukaan retkille

Kesällä moni koiraystävä pääsee mukaan retkille, kahviloihin ja mökille, jossa erilaisten tuoksujen huumassa ja tilanteen hälinässä suuhun voi päättyä myös ei-toivottuja asioita. Ihmisinä tiedämme, että grilliherkut tai pikkulasten lelut eivät sovi koirille, mutta koira ei itse aina koe asiaa näin, ja huolimattomasti jätetty herkku voi hävitä huomaamatta parempiin suihin.

Ensiapuohjeita koiralle, kun suuhun on päätynyt vääriä asioita

Hätätilanteet tulevat useimmiten äkillisesti ja vaativat nopeaa toimintaa, jolloin googlettelu voi viedä turhaan tärkeitä minuutteja. Hoidat tapauksen taatusti paremmin, jos ennakoit ja tutustut sopiviin hoito-ohjeisiin kaiken varalta. Parhaassa tapauksessa et joudu käyttämään näitä ikinä, mutta jos sattuu vahinko ja hätä on tassuilla, tiedät kuinka toimia.

1. Terävät esineet

Koiranomistajat taitavat olla ainoita tankoparsasäilykkeen ostajia (korjatkaa jos olemme väärässä, kuulemme mielellämme perustelut tämän limaisen herkun nauttimiselle). Säilyketankoparsatölkki on hyvä pitää varalta niin kotona kaapissa kuin reissuissa mukana. Tankoparsa muodostaa nieltyjen esineiden ympärille kalvon, ja esimerkiksi naposteltu terävä kananluu pääsee poistumaan elimistöstä turvallisemmin.

2. Koiran oksennuttaminen

Jos koira on syönyt jotain sopimatonta - ei kuitenkaan mitään syövyttävää tai terävää, eli tämä ei päde ylläoleviin kananluihin - koiraa voi yrittää oksennuttaa. Tähän voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavaa vetyperoksidia laimennettuna, tai vanhanaikaisesti suolaa. Suolan kanssa täytyy kuitenkin olla varovainen - suolapallon voi työntää nieluun kerran, muttei enempää, jotten koira saisi suolamyrkytystä. Ennen oksennuttamista koiralle voi antaa pehmeää, helposti ylöstulevaa ruokaa helpottamaan toimenpidettä.

3. Tukehtuva koira

Välillä innokkaasti popsittu herkku tai lelu voi joutua "väärään kurkkuun" eli tukkia koiran hengitystiet, jolloin on ensisijaisen tärkeää toimia nopeasti. Koirasi luonteesta riippuen tukehtumisesta kertova toiminta voi olla kakominen, hätääntyminen tai lamaantuminen. Ensimmäisenä kurkista koiran suuhun ja kokeile, jos saisit juuttuneen esineen pois sormella. Jos tämä ei auta, nosta koiran takapäätä yläviistoon ja lyö muutaman kerran avokämmenellä lapojen väliin. Jos koiran koko ja kunto sekä sinun voimasi sallivat, voit myös nostaa koiran tassuista tai takapäästä ylös ja ravistella - ravistele eteen ja taakse sekä puolelta toiselle, jolloin esine saattaa irrota tai siirtyä sen verran, että hengitys kulkee taas. Isomman koiran voi asetella kylkimakuulle, tukea peräpäätä ylemmäs, ja painella kylkiluiden takaa nopeasti useamman kerran. Tarkista koiran hengitystilanne aina eri apukeinojen välissä. Viimeisenä vaihtoehtona on Heimlichin ote (joka kannattaa kerrata myös ihmisiä ajatellen) - asetu koiran taakse, kietaise kädet koirat vatsan ympärille kylkiluiden alapuolelle, ja nykäise voimakkaasti ylös ja eteenpäin, kohti koiran päätä. Samoin kuin ihmisten kanssa, Heimlichin ote tekee helposti tuhoa sisäelimiin, joten sitä kannattaa käyttää vain viimeisenä keinona, jos muut eivät auta.

Uusiin paikkoihin mentäessä on myös hyvä selvittää lähimmän päivystävän eläinlääkärin numero, jotta säästyt taas googlettelulta mahdollisessa hätätilanteessa.

Turvallisia kesähetkiä!

Yora kuivamuona retkeily koira metsä