Hyönteisproteiinin lyhyt oppimäärä, osa I

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys ovat olleet avainsanoja kaikkiin valintoihimme. Olemme suunnitelleet ainesosamme ja tuotantomme niin, että se kuluttaisi mahdollisimman vähän vettä, maata ja hiilidioksidia. Nappuloissamme käytettävät kasvikset viljellään lähellä tehdastamme Englannissa, ja olemme pyrkineet hankkimaan kaikki ainesosat mahdollisimman läheltä tuotantoa. Toukkien osalta halusimme ehdottomasti käyttää EU:n sisäistä tuottajaa laadun ja läpinäkyvyyden vuoksi.

Laadukkaita ja vastuullisia toukkia maailman johtavalta hyönteisyritykseltä

Toukkien tuottajaksi valikoitui Protix-niminen farmi Hollannissa. Protix on kokenut pitkän linjan toukkatoimittaja, jolla on korkeat hyvinvointistandardit ja loistava laatu. Kokonsa ansiosta he pystyvät toimittamaan tarvitsemiamme isoja määriä hyönteisproteiinia - näin nappulamme pysyvät tasaisen laadukkaina ja maistuvina. Protix on tutkinut mustasotilaskärpäsen toukkia pitkään, ja heidän toukkienkasvatusprosessi on alansa huippuja.

"Me Protixissa uskomme, että uusimman teknologian avulla pystymme tuottamaan tulevaisuuden ravintoraaka-aineen: hyönteisen. Olemme markkinajohtaja, kun on kyse todennettavasta ja skaalautuvasta hyönteisten kasvatuksesta. Jotta pystymme uudistamaan elintarviketuotantojärjestelmää, on meillä oltava laadukas ja luotettava vaihtoehto. Mustasotilaskärpäsen toukka (hermetia illucens) on avainosassa herättämään visiomme henkiin: toukka tarjoaa ainutlaatuisen proteiinin- ja ravinnonlähteen! Muun muassa korkean teknologian, tekoälyn ja robotiikan avulla, Protix tuo elintarviketuotantojärjestelmän tasapainoon luonnon kanssa."

Toukat kasvatetaan puhtaissa, valvotuissa tiloissa Protixin vertikaalifarmilla (tilat levittäytyvät ylöspäin ja vaativat näin ollen vähemmän maapinta-alaa). Hyönteisten kasvatusta pidetään perinteistä tuotantoeläinten kasvatusta eettisempänä, koska useat hyönteislajit elävät luonnossakin suurina ja tiheinä esiintyminä. Noin teelusikallisesta mustasotilaskärpäsen munia saamme parissa viikossa jopa 100 kiloa hyönteisproteiinia - kasvutahti on valtava eikä vaadi ulkopuolisten kasvuhormonien lisäämistä. 

Mustasotilaskärpäsen toukkien kasvatukseen ei käytetä antibiootteja tai kasvuhormoneja. Yora.

Myös lopetusprosessi on tuotantokarjaan verrattuna yksinkertaisempi ja lempeämpi - toukat ovat vaihtolämpöisiä ja lämpötilan laskiessa niiden aineenvaihdunta hidastuu ja ne menevät horrokseen, jolloin toukan yksinkertainen hermosto ei tunne jatkotoimenpiteitä. Lopetuksen yhteydessä toukat ovat eläneet noin 80% koko elinkaarestaan - verrattuna esimerkiksi tehotuotettuun broileriin, jolla vastaava luku lopetuksen yhteydessä on vain parisen prosenttia. 

Mustasotilaskärpäsen toukat YORA

Mutta miksi mustasotilaskärpänen?

Mustasotilaskärpäsen toukat ovat maailman vanhimpia ja ravintorikkaimpia eläinproteiinin lähteitä. Nopeakasvuinen mustasotilaskärpäsen toukka sisältää 45% proteiinia, 44% rasvaa ja lisäksi runsaasti kalsiumia, aminohappoja ja mineraaleja. Toukkien kasvatuksessa ei käytetä antibiootteja eikä toukkiin keräänny raskasmetalleja, joten koirasi ei saa ruoan mukana mitään epämiellyttäviä yllätyksiä (tiesitkö, että 80% maailman antibiooteista käytetään eläintuotantoon?). Protixin toukat saavat syödäkseen lähitilojen ylijäämäkasviksia, ja toukkien lanta sopii puolestaan hyvin kasviravinteeksi - näin toukat pysyvät tehokkaana osana ravintoketjua ja kiertoa.

Pieni toukka, suuret teot. Mustasotilaskärpäsen toukka. Yora koiranruoka.

Vaihtamalla kuivaruoan teet helposti eettisen ja ympäristöystävällisen teon

Olemme erittäin innoissamme taikatoukistamme ja siitä, kuinka hyönteisproteiini löytää aina vaan useamman yorailijan kulhoon myös Suomessa. Olemme julkaisseet jo nyt blogissamme yorailijoidemme itse kirjoittamia kokemuksia Yorasta ja tulemme julkaisemaan vielä monia uusia tekstejä. Tässä blogikirjoituksessa pääset tutustumaan hieman mistä toukkamme saadaan tuotteisiimme. Seuraavassa osassa tutustumme paremmin itse toukkaan ja sen ominaisuuksiin.

Tutustu valikoimaamme
ja ota ensimmäinen askel kohti pienempää hiilitassunjälkeä!

Yora koiranruoka kuivaruoka aikuisen koiran täyravinto pennuille