Koirakuvauksen ABC, osa 3: Parempia koirakuvia järjestelmäkameralla
Olemme jakaneet parin viikon ajan vinkkejä, miten ottaa hyviä kuvia koirastasi. Tässä blogikirjoituksessa on vinkkejä niille, jotka kuvaavat järjestelmäkameralla ja ovat mahdollisesti alkutaipaleella siinä. Jos kuvaat puhelimella, sinua varmasti kiinnostavat aiemmat blogijulkaisumme: ensimmäisessä osassa jaamme vinkkejä sisäkuvaukseen ja toisessa ulkona kuvaamiseen.
Vinkit kuvaamiseen on laatinut taitava valokuvaaja Yasmina Godden. Voit käydä kurkkaamassa Yasminan omaa koiratiliä: @storyofabernese.
MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON, KUN KUVAAT JÄRJESTELMÄKAMERALLA KOIRAASI
Auto Mode vs. Manual Mode
Kuvaustaitojen ja oman visuaalisten preferenssien kehittyessä alkaa helposti kaivata lisähaastetta tai mahdollisesti enemmän valtaa kuvan lopputulokseen. Järkkärillä kuvatessa lisähaastetta saa helposti siirtymällä auto modesta (automaattinen kuvaustila) manual modeen (manuaalinen kuvaustila).
Kuten käsitteistä voi ymmärtää, 'auto modessa' kamera tekee kuvausasetusten valinnat ja 'manual modessa' kuvaaja tekee kaikki kuvausasetusten valinnat.
Valitettavasti en voi antaa valmiita asetuksia, millä juuri missäkin tilanteissa onnistuu, koska jokainen kuvaushetki on uniikki. Voin kuitenkin selittää tärkeimmät käsitteet ja antaa suosituksia asetuksista, joista kannattaa aloittaa oman kameran manual mode -asetuksiin tutustumisen.
Alkuun (todennäköisesti) asetukset voivat mennä hieman pieleen ja voi tuntua, että kuvista tulee vain katastrofeja. Siksi suosittelenkin aluksi kuvaamaan esimerkiksi puita, lempikynttilänjalkaa tai mitä tahansa mikä pysyy paikoillaan ja mistä voit ottaa lukuisia kuvia eri asetuksilla. Näitä asetuksia läpikäydessä saattaa myös löytyä uutta inspiraatiota omaan kuvaukseen. Välillä “epäonnistunut” kuva on kaikkea muuta kuin epäonnistunut.
Kolme tärkeintä asiaa manual modessa
1. Valotusaika/suljinaika – shutter speed
Suljinaika kertoo, miten paljon valoa kamera päästää kennolle. Tätä asetusta säätämällä voit määritellä sumentuuko liike kuvassa vai pysäyttääkö kuva liikkeen. Peruskoirapotretissa kivalla ilmalla suosittelen pitämään asetukset valon voimakkuuden mukaan 60 ja 250 välillä. Jos kuvaat juoksevaa koiraa, voit myös kokeilla mennä asetuksissa nopeampiin suljinaikoihin. Suosittelen kuitenkin alkuun tutustumaan oman kameran asetuksiin.
2. Valotusaukon syvyys/terävyys – aperture
Valotusaukko määrittelee, miten iso alue kuvasta on tarkka ja miten iso osa sumea. Mitä pienempi numero kameran valotusaukko-asetuksissa killuu, sitä pienempi alue on tarkka. Mitä isompi numero asetuksissa killuu, sitä isompi alue on tarkka. Kameroiden mukana tulevilla objektiiveilla normaaliaukon skaala on 2-22. Näin saa todella kauniita potretteja, joissa koiran kasvot piirtyvät tarkkana kuvaan. Muista pitää mielessä valon määrä! Pienempi numero – enemmän valoa - kuva valottuu helposti liikaa! Isompi numero – pimeämpi kuva – lopputulos voi mennä liian pimeäksi. Kirkkaana päivänä suosittelen pitämään asetukset noin 2-11 välillä.
3. ISO – ISO-herkkyys
ISO-arvo vaikuttaa kuvan rakeisuuteen (noise). Mitä aurinkoisempi ilma, sen pienempänä ISO kannattaa pitää. ISO-arvot alkavat yleensä 100:sta. Itse pyrin potretteja ottaessa pitämään ISO-arvon 200 ja 1200 välillä. Tästä on hyvin hankala antaa sen tarkempia arvioita asetuksista, koska joihinkin kuviin rakeisuus sopi erityisen hyvin.
Muista, että kaikki kolme yllä olevaa asetusta vaikuttavat toisiinsa. Kokeile rohkeasti eri asetuksia ja yhdistelmiä!
Yasminan esimerkkikuva
Kuva otettu valoisalla parvekkeella asetuksilla:
Valotusaika 125
Aukko 2
ISO 200

Vinkit antoi:
Yasmina Godden
Valokuvaaja
Digitaalisen sisällön sisällöntuottaja
Tutustu Yasminaan lisää hänen kotisivuiltaan >>