Koiran ylipaino - miten voin hallita sitä?

koira nukkuu Yora

Koirien ylipaino on lisääntynyt lähivuosina tasaisesti. Arkemme on hektisempää ja vapaa-aikamme aikataulutettua. Valitettavasti koiramme leikki- ja lenkkiaika on se, joka kärsii tästä. Koiramme tarvitsevat liikuntaa ja monipuolisuutta arkeensa aivan kuten me ihmisetkin.

Koiramme ylipaino on aiheena haastava. Kuten meillä ihmisillä, ravinnosta saatu ylimääräinen energia varastoituu rasvana. Liian usein syy ylipainoon on liian suuri rasvaisen ruoan ja herkkujen määrä sekä liian vähäinen liikunta. Joku voisi myös sanoa, että ruoka on rakkautta...mutta sen pitää olla laadukasta ja sopivissa määrin. Rakkautta ei voi laskea annettujen herkkujen määrässä.

Olemme listanneet muutamia keinoja miten tukea koiran painonpudotusprosessia, mikäli lemmikillesi on kertynyt ylimääräisiä kiloja.

  1. Aktiivinen arki

Jopa neljännes koirista saa liian vähän liikuntaa. Pienikokoisinkin koira tarvitsee minimissään puolituntia aktivointia päivittäin. Yleisimmät rodut, kuten saksanpaimenkoirat, tarvitsevat taas helposti yli kaksi tuntia liikuntaa päivässä! Joillakin roduilla, esimerkiksi labradorinnoutajalla, on puutteita elimistön energiatasapainon säätelyssä ja myös muut perinnölliset ominaisuudet voivat vaikuttaa rasvan varastoitumiseen.

Urheilun ei aina tarvitse olla pelkkää lenkkipolulla tallustamista, vaan se voi olla leikkimistä, treenailua, uimista tai vaikka koirapuistotreffejä toisen koiran kanssa. Aktiivisuuteen oikeastaan kuuluu kaikki koiraa liikuttava käyttäytyminen.

Yora Labradorinnoutaja senior

  1. Herkut piiloon

Kuten me kaikki tiedämme, jatkuva herkuttelu ei ole hyväksi meille, mutta se ei myöskään sovi koirillemme. Kokeile palkita koiraasi harvemmin tai pienemmin makupaloin, tai kokeile palkkana herkkujen lisäksi lelua tai leikkiä. Muista noudattaa herkkupaketissa olevia ohjeistuksia määristä. Tarvittaessa voit esimerkiksi pilkkoa paloja pienemmäksi. Yora-nameissa on paljon hyviä ravintoaineita ja terveellisiä aineksia, mutta ei niitäkään kannata antaa pussia kerrallaan. Esimerkiksi Yora Rewards -nami on helppo puolittaa koirallesi.

Yora herkut labrdorinnoutaja

  1. Älä yliruoki

Liiallinen ruoan antaminen on yksi yleisimmistä koirien ylipainoa aiheuttavista syistä. Suosittelemmekin tarkasti seuraamaan paketissa olevia ruokintaohjeita ja punnitsemaan ruoan. Pelkällä kupilla ruoan mittaaminen menee helposti pieleen, jolloin muutaman euron keittiövaaka on joka pennin arvoinen lisä koiran varusteisiin. Mikäli annat koirallesi ihmisruoan tähteitä tai makupaloja pöydästä, muista laskea nämä ja mahdolliset treenipalkat mukaan kokonaisenergiansaantiin. Usein unohdamme kaikki niin sanotusti ylimääräiset maistiaiset, joita koiramme saa.

Dalmatiankoira ylipaino yora senior light

  1. Paljon ravintoaineita, vähän kaloreita

Pelkkä ruoan määrän vähentäminen ei välttämättä ole aina paras vaihtoehto koiran ylipainon hillitsemiseen. Tällöin ravintoaineet, joita koira tarvitsee voidakseen hyvin, jäävät helposti saamatta. Tässä tapauksessa kannattaa harkita ruokaa, jossa on paljon ravintoaineita, mutta vain vähän rasvaa kuten Yora Senior/Light -ruoassa. 

Yora ruokinta

Mikä on koiran ihannepaino ja miksi ylipaino ei ole suositeltavaa?

Ihannepainona käytetään usein pienikokoisella koiralla 1-vuotisrokotuksen painoa ja suuremmilla 1,5-2 vuoden iän painoa, koska tuolloin ylimääräisiä kiloja ei vielä ole useimmille kertynyt. Laitathan tämän painon muistiin. Painon lisäksi koiralta arvioidaan ja tunnustellaan kylkiluita, selkärankaa, lihaksistoa, vyötäröä ja mahalinjaa.

Mikäli koirasi paino nousee 10 prosenttia, puhutaan ylipainosta, kun taas 20 prosenttia liikapainoisia koiria kutsutaan lihaviksi. Ylipainolla on paljon vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun. Ylipaino vaikuttaa muun muassa koiran elinikään, joka on ylipainoisilla koirilla lähes kaksi vuotta lyhyempi kuin normaalipainoisilla koirilla. Rasvakudos tuottaa tulehduksen välittäjäaineita, jotka ovat mukana nivelrikon synnyssä. Kasvuaikainen ylipaino taas altistaa kasvuhäiriöille. Ylipaino kasvattaa myös sokeritaudin ja syövän riskiä.

Olemme yksilöitä

Muista, että samoin kuin me ihmiset, myös koirat ovat yksilöitä. Osa laihtuu nopeammin ja osalla siinä voi mennä hetki. Tarkkaile koiran vointia ja käytöstä, hae tarvittaessa matalalla kynnyksellä apua eläinlääkäriltä. Samoin kuin ihmisillä, koirilla voi olla esimerkiksi jotain terveydellisiä syitä ylipainolle tai ennalta diagnosoituja syitä, jotka vaikuttavat koiran elintapoihin. Muun muassa hormonaaliset sairaudet vaikuttavat lihomiseen. Steriloidulla tai kastroidulla koiralla on noin kolmekymmentä prosenttia hitaampi perusaineenvaihdunta ja lihominen alkaa jo kahden vuorokauden kuluttua leikkauksesta, mikäli ruokamäärää ei lasketa.

Muistathan tarjota koirallesi aina raikasta ja puhdasta vettä ruoan lisäksi.

Yora Alpha juoksee

 

Lue lisää kuivaruokavaihtoehdoistamme blogikirjoituksesta >>